HranaVijestiZdravlje

Džem u službi zdravlja

Džemovi su bogati ugljikohidratima i odličan su izvor energije i vlakana. Džem napravljen od komadića zdravog voća može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara, srčanog udara i svih drugih potencijalnih kardiovaskularnih bolesti.

Posebno pekmez sadrži dosta voćnih komponenti, i pokazuje dobra antioksidativna svojstva.

Zdravstvene blagodati džema stručnjaci ponekad porede sa koristima koje imamo od meda. Istina, oboje su puni gradivnih elemenata šećera – fruktoze i glukoze – a nutricionisti kažu da nema velike razlike između kašičice meda i džema, kad su u pitanju makronutrijenti. Mala razlika je u tome što med sadrži nešto više kalorija – 64 kCal po kašičici, dok džem ima 56 kCal.

Džemovi obično sadrže oko 60 posto šećera, što je dovoljno da se zaustavi rast većine mikroorganizama koji su loši za organizam.

www.prvozdravlje.com