FotografijeKulturaLifestyleTurizamVijesti

Stari Most-UNESCO baština

Mostarski Stari most je prepoznatljivi simbol Bosne i Hercegovine u svijetu, a od jula 2005. godine nalazi se i na UNESCO listi svjetske kulturne baštine, zajedno sa mostarskim Starim gradom.

Most povezuje obale smaragdne Neretve i smješten je između dvije kule: kule Tare na istočnoj obali koja je za vrijeme Osmanskog carstva služila za čuvanje municije, a danas je u njoj sjedište Muzeja Starog mosta, i kule Halebije na zapadnoj obali, gdje se svojevremeno na nižim spratovima nalazio zatvor, na višim čuvari, a ujedno je korištena i kao osmatračnica. O Starom mostu, njegovoj izgradnji i graditeljima pričane su mnoge priče i legende. Jedna takva kaže da se u periodu kada su Turci zauzeli Mostar, u neposrednoj blizini današnjeg Starog mosta nalazio drveni most na lancima, kojim su se Turci i lokalno stanovništvo neko vrijeme služili. Zbog dotrajalosti mosta koji nije mogao da zadovolji potrebe stanovništva, Mostarci su zamolili carigradsku Portu da odobri izgradnju mosta od kvalitetnijeg materijala, kamena. Novi most dao je sagraditi sultan Sulejman Veličanstveni, a kao glavni arhitekta mosta određen je Hajrudin Mimar, učenik najvećeg osmanskog arhitekte svih vremena, Mimara Sinana. Radovi na izgradnji započeli su 1557. godine, a veličanstvena građevina je završena je nakon devet godina gradnje, 1566. godine.

Most je srušen 9. novembra 1993. godine, a obnovljen 2004. korištenjem tehnika građenja iz XVI stoljeća, od dijelova srušenog mosta i istom vrstom kamenom od kojeg je bio izgrađen originalni. Nakon toga, Graditeljska cjelina – Stari most sa kulama u Mostaru proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Poseban događaj u Mostaru su skokovi sa Starog mosta koji su značajna tradicija obzirom da se od 1968. godine organiziraju u julu svake godine, mada historijski izvori pominju da se sa mosta skakalo još od vremena gradnje.

#odmoriubih #odmoriumostaru

Tourist Board HNC, Turisticki klaster Hercegovina

https://www.facebook.com/ekevric.photography/

https://www.facebook.com/dinosoldinphoto/

Foto: Edi Kevrić, Dino Soldin