Sastojci:
- 500 g cvekle
- 500 g slatkog kupusa
- 4 srednje velika krompira
- 4 mrkve
- 3 litre temeljca (mesnog ili povrtnog, po želji)
- 400 g oguljenog paradajza (svježih ili pelata iz konzerve)
- 500 g mesa za supu (junetina, govedina ili piletina s kostima)
- 3-4 kašike paradajz koncentrata
- 3 glavice luka
- 3 čena bijelog luka
- 1 kašičica šećera
- limun
- mirođija
- BIMAL suncokretovo ulje
- so i biber
- za posluživanje: kiselo vrhnje, limun i kopar
Priprema:
Pristaviti temeljac na srednje jaku vatru, u velikom loncu. Luk i kupus uzdužno tanko narezati. U većoj tavi zagrijati BIMAL ulje, dodati luk i kupus s pola kašičice soli, te kratko propržiti. Potom smanjiti vatru te dinstati bez dodavanja vode još 5 – 10 minuta. Dodati u lonac s temeljcem. Meso narezati na tanke štapiće, posoliti, pobiberit i kratko propržiti u tavi sa BIMAL uljem, te dodati u lonac. Mrkvu izrezati na kolutiće, te propržiti sa jednom kašičicom šećera na BIMAL ulju i dodati u lonac. Cveklu naribati i kratko propržiti na BIMAL ulju i dodati u lonac. Krompir isjeći i takođe dodati u lonac sa svim preostalim sastojcima – paradajz koncentratom, paradajzom, bijelim lukom, 1 kašičicom mirođije i 1-2 kašike limunovog soka. Kuhati na laganoj vatri oko 2 sata. Poslužiti sa limunom i vrhnjem u koje je umješana mirođija.


