BiznisHranaVijesti

Bimal ulje recept-Boršč

BROJ OSOBA: 5 | VRIJEME PRIPREME: 90 min | TEŽINA PRIPREME: teško

Sastojci:

  • 500 g cvekle
  • 500 g slatkog kupusa
  • 4 srednje velika krompira
  • 4 mrkve
  • 3 litre temeljca (mesnog ili povrtnog, po želji)
  • 400 g oguljenog paradajza (svježih ili pelata iz konzerve)
  • 500 g mesa za supu (junetina, govedina ili piletina s kostima)
  • 3-4 kašike paradajz koncentrata
  • 3 glavice luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 1 kašičica šećera
  • limun
  • mirođija
  • BIMAL suncokretovo ulje
  • so i biber
  • za posluživanje: kiselo vrhnje, limun i kopar

Priprema:

Pristaviti temeljac na srednje jaku vatru, u velikom loncu. Luk i kupus uzdužno tanko narezati. U većoj tavi zagrijati BIMAL ulje, dodati luk i kupus s pola kašičice soli, te kratko propržiti. Potom smanjiti vatru te dinstati bez dodavanja vode još 5 – 10 minuta. Dodati u lonac s temeljcem. Meso narezati na tanke štapiće, posoliti, pobiberit i kratko propržiti u tavi sa BIMAL uljem, te dodati u lonac. Mrkvu izrezati na kolutiće, te propržiti sa jednom kašičicom šećera na BIMAL ulju i dodati u lonac. Cveklu naribati i kratko propržiti na BIMAL ulju i dodati u lonac. Krompir isjeći i takođe dodati u lonac sa svim preostalim sastojcima – paradajz koncentratom, paradajzom, bijelim lukom, 1 kašičicom mirođije i 1-2 kašike limunovog soka. Kuhati na laganoj vatri oko 2 sata. Poslužiti sa limunom i vrhnjem u koje je umješana mirođija.

www.mybimal.com