HranaVijestiZdravlje

Više kalija za zdravlje srca

Povećanje unosa kalija i ograničavanje unosa natrija mogu poboljšati zdravlje srca

I dalje se vodi debata o važnosti smanjenja unosa soli u ishrani vezano za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Nedavno objavljena studija snažno sugerira da ograničavanje unosa natrija i povećanje unosa kalija dovodi do boljeg zdravlja srca i krvnih sudova.

Grupa istraživača sa Harvarda analizirala je podatke iz šest studija koje su uključile ukupno preko 10.000 zdravih odraslih osoba. Nivoi natrija i kalija u periodičnim uzorcima urina korišteni su za određivanje relativnih količina ovih minerala u ishrani učesnika (viši nivoi u urinu koreliraju sa većim unosom natrija i kalija).

Istraživači su pratili historiju bolesti učesnika – ko je doživio srčani ili moždani udar ili je imao operaciju otvaranja začepljene arterije tokom srednjeg perioda praćenja od 8,8 godina. Za to vrijeme, 571 učesnik je doživio jedan od spomenutih kardiovaskularnih događaja.

Nakon kontrole drugih faktora rizika, istraživači su otkrili je na svakih dodatnih 1.000 miligrama (1 gram) natrija otkrivenih u urinu došlo do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 18 posto. Na svakih dodatnih 1.000 mg kalija u urinu, zabilježeno je smanjenje rizika od 18 posto.

Studija pokazuje važnost poduzimanja koraka za smanjenje unosa natrija. Sve dok imate normalnu funkciju bubrega, to bi vas trebalo potaknuti da u svoju prehranu unesete više hrane bogate kalijem. Dobar izvor kalija su banane, lisnato povrće, mliječni proizvodi i grah. Dobra opcija je koristi zamjenske kuhinjske soli, u kojima je dio natrija zamjenjen kalijem.

www.prvozdravlje.com