Donosimo prijedlog savršenog hljeba, sa receptom Klasovih pekara. Riječ je o ječmenom hljebu.
Način pripreme: 👇🏻
- U malu zdjelicu ubaciti kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se kvasac podigne.
- Kada se kvasac aktivirao, dodati ga u posudu u kojoj smo odmjerili brašno Klas T-500 (ili T-700), ječmeno integralno brašno, so i vodu i zamijesiti hljeb. Prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu 45 minuta.
- Nakon toga premijesiti i napraviti okrugli ili u obliku vekne hljeb (po želji), staviti ga u podmazan pleh, prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta.
- Zagrijati rernu na 250°C, ubaciti hljeb i smanjiti temperaturu na 220° C , peći 30- 35 minuta ovisno o jačini pećnice. Hljeb izvaditi, premazati vodom i prekriti krpom.
Prijatno!



