HranaVijestiZdravlje

Laneno ulje dobro kao i riblje

Laneno ulje jednako je dobro kao i riblje

I letimični pregled medicinske literature brzo će ukazati na studije koje pokazuju koliko su  riba i riblje ulje dobri za zdravlje, posebno za naše srce i krvne žile, za jačanje odbrambenih snaga organizma te za dobro raspoloženje i pamćenje. Veliki broj istraživanja je potvrdio da osobe koje redovno konzumiraju ribu imaju znatno manji rizik da dobiju srčani, moždani udar ili umru od iznenadnog zastoja srca. Definicija „redovno“ varira, ali to obično znači barem dva do tri  puta sedmično, iako se pokazalo da riba na meniju samo jednom mjesečno čini razliku.

Riba, a posebno riblje ulje, također su bili predmet desetina randomiziranih kliničkih ispitivanja, od kojih je većina uključivala osobe s već postojećim kardiovaskularnim oboljenjima. Pokazalo se da u dnevnoj količini od gram i više, riblje ulje „usmjerava“ različite faktore kardiovaskularnog rizika (sniženje „lošeg“ LDL, a povećanje „dobrog „HDL  holesterola, sniženje triglicerida, olakšana kontrola krvnog pritiska) u pozitivnom smjeru.

Međutim, iako nam obično nije među prehrambenim prioritetima, trebali bismo znati da i laneno ulje sadrži omega-3 masne kiseline. Smatra se zdravstvene benefiti ribljeg ulja potiču uglavnom od dvije omega-3 masne kiseline – eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Laneno ulje sadrži treću, biljnu, omega-3 alfa-linolensku kiselinu (ALA). I neke druge namirnice, posebno orasi, kanolino i sojino ulje, također sadrže ALA, ali je laneno ulje (sa oko 7 g po kašičici) daleko najbogatiji izvor ove važne masne kiseline.