Koliko je zdravo jesti ljute papričice?
Paprike dostižu vrhunac zrenja u kasno ljeto i jesen, što znači da su tada pune slatkog, oštrog ili vatrenog okusa. Također, paprike su niskokalorične, ali pune hranjivih tvari, kažu brojni nutricionisti. Opskrbljuju srce kalijem, crijeva prehrambenim vlaknima, a imunološki sistem vitaminima A i C. Žuta, narančasta i crvena paprika sadrže karotenoide, biljne pigmente koji mogu štititi od određenih očnih bolesti i raka.
Ljute papričice mogu dodatno poboljšati zdravlje. Ljutina potiče od kapsaicina, spoja koji se pokazuje protivupalna svojstva, ali može pospješiti i protok krvi. Prema studiji iz 2019. godine, objavljenoj u Journal of the American College of Cardiology, kod osoba koje su konzumirale ljute papričice češće od četiri puta sedmično zabilježena je 30 posto niža smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na osobe koje su ih konzumirale rijetko ili nikad.
Također, ljute papričice mogu igrati malu ulogu i u mršavljenju. Istraživanja su povezala kapsaicin s manjom tjelesnom težinom i manji naslagama masnoće na trbuhu. Ljute papričice mogu promijeniti način na koji jedete, a to vam može pomoći u mršavljenju. Osjećaj žarenja koji pružaju ljute papričice može potisnuti apetit.
Neki se ljudi brinu da bi ljute papričice mogle izazvati probleme s probavom. Jedenje začinske paprike zasigurno neće oštetiti vaš probavni sistem. Zapravo, istraživanja pokazuju da kapsaicin u njima može smanjiti kiselinu u želucu i spriječiti čireve. Ipak, kod pojedinih osoba, ljute papričice mogu iritirati sluznicu gastrointestinalnog trakta i dovesti do privremene nelagode, poput žgaravice ili proljeva. Ako ste skloni žgaravici, ali želite začiniti svoju prehranu, počnite polako, s manjim količinama i pratite da li ljute papričice izazivaju simptome.
Odaberite svoju papriku
Svaka paprika ima jedinstveni okus i ljutinu koja se mjeri prema Scovilleovoj ljestvici, u rasponu od 0 za slatku papriku do 300.000 jedinica za habanero papričicu koja doslovno prži usta. Ipak, najljuća čili papričica je Carolina Reaper kojoj su uzgajivači uspjeli osigurati nevjerovatnih 1,6 miliona jedinica SHU (Scoville Heat Units).
Slatka paprika – žuta, narančasta i crvena paprika beru se kasnije od zelene pa su često i nešto slađe.
Ljute papričice – na domaćem tržištu najlakše je pronaći ljute feferone čija ljutina iznosi od 5 do 300 SHU. Ukoliko ipak želite nešto više ljutine, pokušajte pronaći Jalapenjo papričice (od 2500 do 8000 SHU).
Kada rukujete ljutim papričicama, nosite plastične ili gumene rukavice. Nakon toga operite ruke, dasku za rezanje i ostalo posuđe. Zadržavanje kapsaicina na vašim rukama i dodirivanje drugih dijelova vašeg tijela može dovesti do boli i iritacije. Ako pojedete preljutu papričicu, uzmite čašu mlijeka ili nekog drugog mliječnog proizvoda. To će „ohladiti“ mjesto nelagode iz razloga što se protein u mliječnim proizvodima veže za kapsaicin.
Jednostavan način da paprike ubacite u obrok je da ih stavite u ulje, a zatim ispečete ili pečete na roštilju 10 do 20 minuta. Često ih okrećite dok koža ne napukne, a meso omekša. Ukoliko pocrne, obrišite ih ili ogulite. Poslužite sa ribom ili mesom peradi ili umiješajte u salsu ili umak.



