Klasova Pasterizovana jufka
Ukoliko želite iznenaditi porodicu nekim specijalnim obrokom, predlažemo vam da napravite Polaganu zeljanicu sa Klas jufkama.
Sastojci:
- 500g Klas jufke
- 600g svježeg kravljeg sira
- 4 jaja
- 200g kajmaka
- 200ml mlijeka
- 200ml kiselog vrhnja (po želji)
- 250g špinata
- so
- 100g putera (za premazivanje)
Priprema (50 minuta):
Dobro razmutite jaja, zatim dodajte mlijeko, kiselo vrhnje, sir, kajmak, nasjeckan špinat/zelje, te sol. Sve dobro promiješajte.
Tepsiju premažite dijelom putera, stavite jedan list jufke, pospite ga dijelom rastopljenog putera, složite sljedeći list jufke i premažite dijelom pripremljenog fila.
Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite jufku i fil. Na kraju stavite preostala dva lista jufke, pospite preostalim puterom, pa stavite u zagrijanu rernu na 200°C i pecite oko 40 minuta.
Pitu narežite na veće kocke i toplu poslužite. Po želji, možete je poslužiti i uz jogurt.



