HranaVijestiZanimljivo

PERGA- TAJNI RECEPT PČELA

Perga je jedan od najljekovitijih i najskupljih pčelinjih proizvoda.
Stari pčelari kažu da, ako ga promatramo industrijski, pelud je sirovina dok je na cvijetu, polu-proizvod dok je na nogama pčele, a gotov proizvod kada je smješten u košnici i tada postaje perga.
“Perga je fermintiran peludni prah kojega su pčele smjestile u ćelije saća, a pri tom mu dodale određene kvasce, enzime, fermente, te on nekoliko dana sazrijeva. Pčele saće pune dvije trećine pergom, onda ga pokrivaju slojem meda, pa je on kao takav konzerviran”.
Sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenim šećerima, proteinima, enzimima, aminokiselinama, ugljikohidratima, prirodnim kvascima, vitaminima – od vitamina grupe B, do vitamina C, D, E, K i drugih. U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača stijenke krvnih žila pa je zato perga najbolji lijek za kardiovaskularne bolesnike i anemične osobe.
Za pčele je perga, takozvani, pčelinji kruh. Koliko je vrijedna govori i njezina cijena na tržištu, koja je i do jedan euro za gram.
“Postoji malo pčelara koji vade pergu, jer je u košnici ima jako malo. Pčele je čuvaju za ishranu radiličkog legla i kada bismo mi izvadili pergu, takva košnica bi bila osuđena na propast, jer bi ostala bez hrane za sljedeću generaciju pčela, pod uvjetom da u prirodi nema drugih izvora peludi ili joj se ne dodaje pelud na kakav drugi način”
Fermentirana pelud sazrijeva oko 15 dana u saću dok ne postane perga, zatim se vadi posebnim vadilicama i odlaže u bočicama koje se čuvaju u zamrzivaču daleko od sunčeve svjetlosti. U kombinaciji s medom, perga je konzervirana i tako može dugo ostati, a da ne izgubi svoja vrijedna svojstva.
Može se jesti kao slatkiš u izvornom stanju, i to ne više od pola kafene kašičice za odrasle i to tako da se otopi u ustima. Pored meda, može se koristiti iu kombinaciji sa matičnom mliječi i propolisom.

www.pcelari.ba