KošarkaReprezentacija BiHSportVijesti

Bećiragić: “Naša želja će biti presudna”

Bećiragić: Protiv Crne Gore naša želja će biti presudna, publika će nam donijeti 50% prednosti

Povodom predstojeće utakmice košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Crne Gore u Tuzli, održana je press-konferencija u SKPC Mejdan.

Ispred organizatora se prisutnima obratio potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH Aid Berbić.

“Želimo dobrodošlicu igračima i nadam se da će se osjećati pozitivno u Tuzli. Očekujemo pun Mejdan, ovo je jedna od utakmica koja će pokazati koliko vrijedi bosanski inat. Bio sam ponosan u Kelnu, reprezentacija je pokazala jedinstvo koje druge selekcije nemaju.”

Nakon njega, riječ je preuzeo selektor Zmajeva Adis Bećiragić te naglasio kako je glavni cilj pobjeda, a da će nakon toga pokušati napraviti razliku od 20 poena.

“Poslije dugo vremena sam u Tuzli. Malo sam ljubomoran na Tuzlu, jer imaju bolju dvoranu nego u Sarajevu i mislim da će atmosfera biti odlična. Mnogi igrači su mi rekli da od 2014. godine nismo dobili utakmicu ovdje i nadam se da će na kraju slaviti baš ovdje pobjedu. Mi smo ti koji uvijek radimo ono što niko ne očekuje od nas, prije svega se nadamo pobjedi, a zatim i da ganjamo tih dvadeset razlike koji su nam potrebni”, kazao je Bećiragić.

Zatim je selektor reprezentacije BiH odgovarao na pitanja novinara.

“I jedna i druga reprezentacije će poslije nekoliko treninga da dođu na svoje, ovo su specifične situacije, jer ti nemaš vremena, kao ni protivnik, da se pripremate detaljno. Želja i volja igrača svih nas je da se pruži maksimum na utakmici i da idemo preko 20, mislim da će to biti ključno. Oni imaju svoje kvalitete, ali nas svih 12 moramo dati svoj maksimum. Moramo igrati mnogo agresivnije, sa većom željom i nadam se da ćemo uz pomoć publike, koja će nam biti 50 posto prednosti, pobijediti. Nas je ova ekipa u našem najjačem sastavu dobila 19 razlike, iako kod njih fali nekoliko igrača. Bit će naravno taktičkih pristupa, ali će želja, koju smo protiv Mađarske pokazali, biti presudna. Ako uđemo u psihologiju da moramo dobiti 20 razlike, izgubit ćemo 20 razlike. Prvo moramo željeti pobjedu, a zatim i ganjati rezultat”, kazao je Bećiragić.

O statusu Sulejmanovića i Atića, Bećiragić je kazao:

“Pričamo o igračima koji su veoma važni za ovu ekipu i nosioci su već pet godina. Nije nam drago biti bez njih. Mi smo svjesni da ovi momci ovdje dolaze iz ljubavi, a ne zbog para. Mi igračima dajemo koliko god možemo rahatluka i da im se ugodi. Što se tiče Sulejmanovića, on je bio nezadovoljan minutažom na Evropskom prvenstvu, da ne ulazimo u tehničko-taktičke podatke koliko ko treba da igra. Trudili smo se svi da pričamo sa Emirom, ali to nismo uspjeli tri mjeseca. Kapiten Halilović i pomoćnik Gordan Firić su razgovarali sa njim, on je rekao da “ne želi da igra – jer ne igra” i bio je korektan. Meni je bilo teško da kažem da ga neću zvati, ali sam ga pozvao za novembarski ciklus iako sam znao da neće igrati. Nisam ja želio da budem taj koji će ga skinuti sa spiska. On je u zadnjoj sekundi poslao sliku fotografije svoje noge i rekao je da ga boli noga. Ja znam da volim igrače, počesto ljudi u Savezu znaju da sam ja popustljiv prema igračima, ali postoji granica, na kraju ga sada i nismo zvali. Ja njega razumijem, on je davao 150 posto od sebe ,bio je veliki profesionalac, kod njega je ego proradio, nadao sam da će ga huja proći, nije i na kraju ne želim na silu ništa raditi”, kazao je Bećiragić te zatim govorio o Atiću:

“Što se tiče Edina, on je opušten igrač malo. Ja dok sam radio sa njim uvijek sam mu pružao više pažnje jer je on veliki potencijal, a ja sam radio sa njim kako bi iz njega izvukao najbolje što nam treba za tima. Atić je došao pred utakmicu sa Mađarskom sa zahtjevom da igra tu utakmicu, iako ga boli ruka, ali da ne ide u Francusku. Ja sam mu rekao da tako ne može. Dao sam mu opciju koja je prihvatljiva i za nas i za njega. On je na kraju rekao – neću. Ja sam mu preporučio da prihvatio moju ponudu, on je rekao da neće. Nisam htio da izgubim Lazića i Kamenog radi njega, jer igraju sa njim u ekipi.”

Bećiragić je veoma sretan također što se u reprezentaciju vratio i John Roberson.

“Stalno potenciramo da ćemo igrati mnogo brže, nadam se da će John pratiti igrače. Da su Halilović i Roberson igrali protiv Francuske, siguran sam da bi dobili. Njegov povratak nam je veoma važan, zbog dešavanja u Turskoj on je van takmičarskog ritma, ali on je veliki profesionalac, pa će sigurno biti sve uredu”.

Medijima se obratio i direktor reprezentacije Vedran Princ.

“Ne trebamo momcima praviti pritisak, znamo svi kolika nam je razlika potrebna, u košarci se sve okreće u sekundama, da ne kažem minutama. Prvenstveno trebamo dobiti utakmicu, pa se nadati i pozitivnom rezultatu. Svi koje smo pozvali su se odazvali, Halilović koji je došao lakše povrijeđen trenira u punom ritmu i nadam se da će tako biti i do utakmice.”

Na kraju se medijima obratio i Adin Vrabac.

“Jutros na treningu, jedan novi momak mi prilazi i govori da je lijepa i pozitivna energija ovdje. To sam sa osmijehom prihvatio i bio sam ponosan, svi momci dođu sa osmijehom, imamo jedno zajedništvo. Nema puno filozofije, mladi smo, možemo biti brzi i agresivni, selektor stalno to govori, to treba da nas vodi i krasi. Pokazali smo đta možemo protiv Mađarske – to treba da bude ogledalo, da preslikamo u Mejdanu i da na kraju slavimo pobjedu“, kazao je Vrabac.

Press-konferenciju je zaključio Kenan Kamenjaš.

“Sa tri momka igram već u Budućnosti, sa nekoliko igrača družim, ne znam u kojem sastavu će doći. Svi znamo šta nam je činiti, selektor je pripremio taktiku. Mi ćemo dati sve od sebe, idemo prvo na pobjedu, a zatim da ganjamo tih 19 razlike.”

www.basket.ba