BiznisIndustrijaVijestiZdravlje

Bosnalijek – D3 SPRAY KID®

D3 SPRAY KID® je dodatak ishrani je namijenjen prevenciji nedostatka vitamina D3 kod novorođenčadi i djece, a mogu ga koristiti i odrasle osobe.

D3 SPRAY KID® je potreban za apsorpciju kalcija iz crijeva kako bi se u djetinjstvu izgradile čvrste kosti i zubi, te očuvali čvrstoća i zdravlje kostiju u kasnijoj životnoj dobi. Sudjeluje i u brojnim metaboličkim procesima u organizmu.

D3 SPRAY KID® sadrži 200 IU (internacionalnih jedinica ili i.j.) u jednom raspršivanju što odgovara 5 µg vitamina D3.

D3 SPRAY KID® se preporučuje u slučajevima:

  • povećane potrebe za vitaminom D3 (novorođenčad i djeca u periodima intenzivnog rasta i razvoja, trudnice i dojilje),
  • smanjenog stvaranja vitamina D3 u koži (osobe koje mnogo vremena provode u zatvorenim prostorijama i rijetko se izlažu suncu, osobe koje nose zaštitnu odjeću i koriste sredstva za zaštitu od sunca, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, osobe starije od 65 godina, osobe tamnije puti, osobe koje imaju problema s jetrom ili bubrezima, žuči i gušteračom, pate od celijakije ili nekih drugih crijevnih problema),
  • osobe koje uzimaju određene lijekove (glukokortikoidi, antiepileptici),
  • smanjenog unosa vitamina D3 hranom (vegetarijanska i veganska ishrana).

Za razliku od većine drugih proizvoda na bazi vitamina D3, D3 SPRAY KID® je dodatak ishrani u obliku oralnog spreja što ga čini efikasnijim, praktičnijim i pogodnijim za primjenu kod svih osoba a naročito kod novorođenčadi, djece i osoba koje imaju teškoće s gutanjem ili probleme sa želucem ili crijevima (ulcera, malapsorpcije, celijakije, Kronove bolesti, upalne bolesti crijeva, pankreasne insuficijencije…). Zahvaljujući formulaciji spreja, D3 SPRAY KID® ne stupa u interakciju sa drugim lijekovima a uzima se neovisno o hrani i piću.

Zahvaljujući formulaciji oralnog spreja, D3 SPRAY KID® ima veoma brzu i gotovo 100%-tnu apsorpciju vitamina D3 u cirkulaciju.

http://www.vitamind.ba/d3-spray-kid/