Za brzi doručak ili laganu večeru idealne su pljeskavice od tikvica, mrkve i krompira. Light varijanta pravih gurmana. Recept…
Sastojci:
- 1 srednji krompir
- 2 manje mrkve
- 1 tikvica
- 1 jaje
- palenta i začini
Priprema:
- Sitno izrendati krompir, mrkvu i tikvicu, posoliti. Ostaviti u cjediljki desetak minuta, pa još dodatno kašikom ocijediti svu tečnost iz njih.
- Dodati 1 jaje, vegetu i biber, pa sve dobro izmiješati.
- Dodati 4 kašike palente. Sve dobro izmiješati pa vaditi kašikom za sladoled, kako bi svaka bila jednaka. Prstima oblikovati pljeskavicu pa blago uvaljati u mješavinu brašna i palente.
- Pržiti u tavi, na ulju, na niskoj temperaturi, kako bi se fino ispekle.
- akođer, možete ih redati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne porumene.
- Vaditi na ubrus pa poslužiti uz jogurt.