SASTOJCI:
- 400 g „Ovako“ pilećih bataka
- 100 g mrkve
- 50 g korijena peršuna
- 50 g korijena celera
- 50 g putera
- 50 g brašna
- 20 g sušene bamije
- 1 jaje
- 50 g milerama
- ½ limuna
- 1 lovorov list
- Svježi peršun
- So
- Biber
Priprema:
Pileće batake stavite u lonac, dodajte cijele mrkve i čitave komade korijena peršuna i celera. Prelijte sve sa 1 litrom vode i kuhajte dok meso ne bude gotovo (oko 1 sat). Bamiju isperite pod jakim mlazom hladne vode, pa je potom natopite u toploj vodi s malo limuna. Ostavite je oko sat vremena kako bi nabubrila.
Kada je piletina skuhana, izvadite je, poskidajte meso s kostiju, a povrće isjeckajte na kockice. U drugoj šerpi rastopite puter, pa dodajte brašno i dobro ga izmiješajte pazeći da se ne stvore grudvice. Kad brašno potamni, polako ulijte supu u kojoj se kuhalo meso i povrće te nastavite miješati. Dodajte ocijeđenu bamiju, kockice povrća i komadiće mesa, te lovorov list i pustite da proključa. Smanjite vatru, pa u supu lagano umiješajte smjesu od jajeta i milerama (jako je bitno da supa ne ključa prilikom dodavanja jaja kako bi se što bolje sjedinila sa čorbom). Posolite, pobiberite, te dodajte sitno nasjeckan svježi peršun i kuhajte još 5-10 minuta.
Toplu begovu čorbu poslužite s kašikom milerama i svježim limunom sa strane.