BiznisHranaVijesti

OVAKO recept – Begova čorba

SASTOJCI:
  • 400 g „Ovako“ pilećih bataka
  • 100 g mrkve
  • 50 g korijena peršuna
  • 50 g korijena celera
  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 20 g sušene bamije
  • 1 jaje
  • 50 g milerama
  • ½ limuna
  • 1 lovorov list
  • Svježi peršun
  • So
  • Biber
Priprema:

Pileće batake stavite u lonac, dodajte cijele mrkve i čitave komade korijena peršuna i celera. Prelijte sve sa 1 litrom vode i kuhajte dok meso ne bude gotovo (oko 1 sat). Bamiju isperite pod jakim mlazom hladne vode, pa je potom natopite u toploj vodi s malo limuna. Ostavite je oko sat vremena kako bi nabubrila.

Kada je piletina skuhana, izvadite je, poskidajte meso s kostiju, a povrće isjeckajte na kockice. U drugoj šerpi rastopite puter, pa dodajte brašno i dobro ga izmiješajte pazeći da se ne stvore grudvice. Kad brašno potamni, polako ulijte supu u kojoj se kuhalo meso i povrće te nastavite miješati. Dodajte ocijeđenu bamiju, kockice povrća i komadiće mesa, te lovorov list i pustite da proključa. Smanjite vatru, pa u supu lagano umiješajte smjesu od jajeta i milerama (jako je bitno da supa ne ključa prilikom dodavanja jaja kako bi se što bolje sjedinila sa čorbom). Posolite, pobiberite, te dodajte sitno nasjeckan svježi peršun i kuhajte još 5-10 minuta.

Toplu begovu čorbu poslužite s kašikom milerama i svježim limunom sa strane.

www.ovako.ba