Musaka sa patlidžanom i tikvicama je laganije jelo koje možete spremiti i u toplijim danima.
Način pripreme:
- Tikvice i patlidžan isjcite na kolutove. Patlidžan začinite Tuzlanskom i pustite da odstoji.
- Zemljanu posudu namažite maslacem i uljem, pa redajte red povrća, red mesa, red sira. Svaki red začinite pa poprskajte uljem. Posljednji red mora biti povrće. Stavite u rernu da se peče oko 40 min na 200°C.
- Izvaditi musaku iz rerne i preliti sa bešamel sosom, a onda vratiti u rernu i dopeći 15 min na 200°C.
Namirnice (za 2 osobe):
- Mljeveno meso 300 g
- Tikvice 250 g
- Patlidžan 250 g
- Ulje 0,5 dl
- Povlaka 2 dl
- Masni kravlji sir 100 g
- Maslac 20 g
- Brašno 10 g
- Žumance1 kom
- Tuzlanska *
- Biber
- Do-Do začin



