BiznisIndustrijaVijestiZdravlje

Bosnalijekov – Mecobalamin

Bosnalijek: Mecobalamin sa vitaminom B12

MECOBALAMIN je novi Bosnalijekov dodatak ishrani farmaceutske kvalitete, vaš prvi izbor za tretman i/ili prevenciju nedostatka vitamina B12!

MECOBALAMIN je optimalna formulacija vitamina B12 koja omogućava brzo, sigurno i efikasno otklanjanje simptoma, uz dobru podnošljivost i jednostavnu primjenu prilagođenu svim korisnicima!

MECOBALAMIN sadrži biološki aktivnu formu vitamina B12 koja omogućava brzo, sigurno i efikasno otklanjanje manjka ili nedostatka vitamina B12, uz dobru podnošljivost i jednostavnu primjenu prilagođenu svim korisnicima! Fiziološke funkcije vitamina B12 su brojne, uključen je gotovo sve metaboličke procese.
Ukoliko je neophodno izdvojiti najvažnije, može se reći da vitamin B12 pomaže:
1) metaboličke procese iskorištavanja energije
2) pravilno funkcioniranje i zdravlje nervnog tkiva i moždanih ćelija
3) stvaranje i pravilno funkcioniranje crvenih krvnih ćelija
4) očuvanje zdravlja kože i kose
5) očuvanje zdravlja probavnog trakta
6) sintezu DNK i RNK (genetski materijal u svakoj ćeliji)

Simptomi i tegobe izazvani nedostatkom vitamina B12

Neki od simptoma i tegoba koji se odnose na nedostatak vitamina B12 mogu izgledati dosta nespecifično, i nedostatak vitamina B12 veoma često ostaje neprepoznat. Procjenjuje se da 3-40% opšte populacije ima nedostatak vitamina B12 (u zavisnosti od korištenih dijagnostičkih kriterija) i da većina ostaje nedijagnosticirana.

Prepoznavanje nedostatka i liječenje je od suštinske važnosti za sprečavanje ozbiljnih posljedica, naročito od strane krvnog i nervnog sistema. Potrebno je prepoznati pacijente iz visokorizičnih grupa ili one sa znacima i simptomima nedostatka vitamina B12. Prepoznavanje nedostatka vitamina B12 je moguće na osnovu simptoma, a može se potvrditi analizama koncentracija vitamina B12 u serumu.

Simptomi i tegobe izazvani nedostatkom vitamina B12

Kako dolazi do manjka vitamina B12 u organizmu?

Vitamini su izrazito važne hranjive materije neophodne za normalno funkcioniranje našeg tijela i moramo ih redovno unositi hranom budući da ih naš organizam ne može sam sintetizirati. Kako većina današnjeg zdravog stanovništva prakticira nezdrave prehrambene navike, sve češće nailazimo na asimptomatske, pa čak i simptomatske nedostatke vitamina, što traži suplementaciju (nadoknadu) vitamina putem farmaceutskih preparata, čime se olakšava očuvanje i održavanje našeg zdravlja. Čak i u tom slučaju, potrebno je osigurati primjerenu apsorpciju i iskoristivost unesenog vitamina u krvotok, pa je veoma bitno u kakvoj se farmaceutskoj formi nalazi vitamin koji trebamo.

Vitamin B12 ne sintetiziraju ni čovjek, ni biljke ni životinje, već samo neke vrste bakterija iz probavne mikroflore životinja preživara, a čovjek ga uglavnom unosi konzumiranjem mesa tih životinja, ribe, nekih mliječnih proizvoda. U nekim razvijenim zemljama sprovodi se i fortifikacija (obogaćivanje) hrane vitaminom B12, sve u cilju sprečavanja razvoja poremećaja uzrokovanih nedostatkom vitamina. Nedostatak u hrani se javlja najčešće kod osoba koje ne konzumiraju meso (vegeterijanci, vegani, dojenčad majki vegetarijanki, kod raznih pomodnih dijeta i sl.). Manjak vitamina B12 usljed nedostatka u hrani je javlja relativno rijetko, dok je češće prouzrokovan poremećenom apsorpcijom ili nemogućnošću iskorištavanja unesenog vitamina B12.

Da bi se uneseni vitamin B12 neometano apsorbirao i iskoristio, neophodna je cjelovitost građe i funkcije probavnog sistema, odnosno cijelog niza probavnih organa (potrebno je imati zdrav želudac, tanko crijevo, gušteraču, jetru, žuč…).  Razlog tome je tzv. unutrašnji faktor, koji je neophodan za normalnu apsorpciju/iskorištavanje unesenog vitamina B12. Zato skoro svi poremećaji želuca i donjih dijelova probavnog sistema koji ometaju nomalnu funkciju ovih organa istovremeno otežavaju ili onemogućavaju lučenje unutrašnjeg faktora i apsorpciju/iskorištavanje vitamina B12, te su ovakve osobe izložene većem riziku od razvoja nedostatka vitamina B12!  Manjak vitamina B12 se može pojaviti i kod zdravih osoba ukoliko spadaju u neke od rizičnih skupina. Ukoliko pripadate nekoj od spomenutih rizičnih skupina, razmislite o potrebi nadoknade vitamina B12!

www.mecobalamin.ba